Historie

J.B.C. de But is ontstaan in mei 1980 door enkele mensen in de Baandert die het spel graag wilden spelen. Grondlegger van de club is de heer Albert Sluys, hij zorgde ervoor via het S.L.O.S., dat er een z.g. Boulesbak werd aangelegd. Langzaam groeide dit groepje mensen uit tot een club met een klein bestuur en een 20 tal leden.

In de loop van 1981 werd het pas een echte club, aansluiting bij de NJBB, een notariële acte en inschrijving bij de Kamers van Koophandel en natuurlijk een 5 man sterk bestuur. Jeu de Boules Club de But was een feit. Deelname aan diverse toernooien in het land en de afdeling 16. Al snel bleek echter dat "de bak" te klein was.

Er werd druk vergaderd over de aanleg van nieuwe banen, dat uiteindelijk resulteerde in de aanleg van 4 verlichte banen voor het Fortuna stadion.  De wethouder van sportzaken, de heer Houtakkers, verzorgde de officiële opening van de banen op 27 september 1982, waarna er voor de leden en hun aanhang een feestavond plaatsvond. Al snel naderde de winter en men was dan ook op zoek naar een onderkomen. Dit werd gevonden in Roosteren. Het was een oude danszaal die werd omgetoverd in een bouleshal( Letje), doch dit was van korte duur. Halverwege de winter stond men op de stoep. Wat Nu ?? 

De manege in Limbricht bood een oplossing, doch ook maar voor korte duur. Dankzij de hulp van Albert Sluys kregen we de oude steenfabriek van de Familie Schoenmakers aan de Geerweg te Sittard, wel moest hier nog het een en ander opgeknapt worden. Na maanden hard werken en verbouwen werd er op 26 november 1983 geopend en was er wederom feest voor de leden. Na een periode van twee jaar voldeden het zitgedeelte en de sanitaire voorziening niet, dus moest er opnieuw verbouwd worden. Begin november 1985 was er de opening van de geheel verbouwde hal, dat ging gepaard met een openingstoernooi een clubkampioenschap en natuurlijk een feest.

Al Boulend belandde men in 1990. Het jaar dat er voor het eerst een gehandicaptentoernooi georganiseerd werd, dit in samenwerking met het activiteitencentrum te Sittard, Maastricht, Kerkrade en dankzij de medewerking van Sportservice Limburg. Dit evenement groeide uit tot een waar spektakel, dat voor vervolg vatbaar was.

26 april 1990 was voor J.B.C. de But een zwarte dag, op deze dag zou al de laatste activiteit plaats vinden in "onze" hal. Het tweede gehandicaptentoernooi was een afsluiting van jarenlange activiteiten, voordat de sloophamer zijn werk zou doen om plaats te maken voor kantorenflats voor D.S.M.  Onderhandelingen met S.L.O.S. en de gemeente Sittard liepen reeds een jaar en de club wilde zelf een hal bouwen, ook was er sprake van huisvesting aan de Broekstraat in Broeksittard. 

De maanden daarna keerde de club terug op de banen bij het Fortuna stadion. Voor de wintermaanden boden zusterclubs uit Susteren en Munstergeleen hun accommodaties aan waarvan ook dankbaar gebruik werd gemaakt. Dan in Mei 1992 viel de definitieve beslissing, de club kreeg een terrein bij de velden van korfbalclub Excelsior 54 toegewezen en men kon weer aan de slag. Het terrein werd bouwrijp gemaakt en er werden een twintig tal banen aangelegd waarop gespeeld kon worden.

Begin september was het dan zover "ons Boulodrome" ging overeind. Een prachtige hal van 40 x 15 meter bestaande uit 13 banen. Er werd hard gewerkt aan de sanitaire voorzieningen en een ontmoetingsruimte die plaats zou bieden aan ca 120 personen. Er moest dus nog heel wat werk verricht worden om in mei 1993 te openen.

 

 

Voor het tiende jaar op rij hebben klanten van Specsavers met hun aankoop weer een financiële bijdrage kunnen leveren aan goede doelen via Stichting Specsavers Steunt. Voor Specsavers Sittard was dit JBC De But, waarvoor in 2019 € 1.000,- is gespaard. Deze week ontvingen we dit mooie bedrag van de winkel in de vorm van een cheque.

Ruud Vliegen, retaildirecteur van Specsavers Sittard: “Door voor elk verkocht montuur en hoortoestel een vast bedrag opzij te leggen, sparen wij elk jaar een mooi bedrag voor een goed doel bij ons in de buurt. Wij vinden het ontzettend fijn om hen deze schenking te kunnen doen namens de winkel en natuurlijk onze klanten. We weten namelijk hoe lastig het is voor lokale initiatieven om aan voldoende financiering te komen. Op deze manier dragen we graag ons steentje bij.”

De Specsavers-winkelteams zijn erg betrokken bij de lokale gemeenschap en die betrokkenheid zet de winkelketen graag om in actie. Daarom is in 2010 Stichting Specsavers Steunt in het leven geroepen. Sinds de oprichting van de stichting is er al ruim 2,5 miljoen euro aan zo’n 1.500 doelen gedoneerd. www.stichtingspecsaverssteunt.nl

 

Woensdag 20 september jl. was Petanque Club Echt bij ons te gast voor een uitwisseling, een uiterst gezellig treffen.

 

 

Onder een stralend zonnetje op zondag 9 april het toernooi voor de kinderen van Tsjernobyl.

 

De foto's van deze geweldige en sportieve dag vindt u in ons fotoboek. Iedereen hartelijk dank!

 

De organisatie is in handen van Jo Tummers, George van Kalken. Alex van der Klip en Jacques Kerckhoffs.

 

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van ons oudste lid (ere-lid) Mario Farigu. Hij heeft veel betekend voor onze club en leden.

 

Wij wensen de familie en nabestaanden veel sterkte en kracht in deze moeilijke periode.

 

Bestuur en leden JBC de But

 

Tijdens de ledenvergadering van 1 november 2015 werd Pierre Moling benoemd als erelid van JBC de But.

 

Dit als dank voor vele jaren belangeloze inzet voor onze vereniging. Voor de bezoekers van onze accommodatie is hij een vertrouwd gezicht, waarbij hij als barvrijwilliger zorgt voor een kop koffie of een ander drankje.

 

Van harte gefeliciteerd en hartelijk dank!

     JBC de But Sportcentrumlaan 32 6136 KX Sittard tel. 046 4580377
Voor informatie over privacy klik hier.